Historiek - VOLAN

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Historiek

VOLAN ging officieel van start, net als een hele rits sportverenigingen in Anzegem, met de opening van de sporthal aan de Landergemstraat, in september 1982.

Maar vanuit vzw De Gaper waren we voordien al begonnen met het introduceren van volleybal in Anzegem via Bloso, met de gangtrekkers Erik De Bruyne en Gilbert Terras.  Er waren een aantal sessies met verschillende sporten, maar volleybal sprak wel aan en we trokken o.a. naar de sporthal in Vichte en de buitenterreinen op de speelplaats van het Sint-Vincentiusinstituut aan de Kerkstraat in Anzegem.

Met de opening van de sporthal aan de Landergemstraat in Anzegem, konden we er pas echt tegenaan gaan, goeie accommodatie en vaste uren.  De eerste jaren was dat op donderdagavond en zaterdagnamiddag.
Stuwende krachten in die beginperiode waren o.a. Marianne Demeulemeester, Bernard Coorevits, Kaat Dauw en Johan Vandendriessche.
In onze verre herinnering zien we nog een hele groep meisjes en jongens, in een grote cirkel die de hele zaal bestreek.  We werkten toen nog niet met een lidgeld, iedereen was vrij om te komen deelnemen.
Nu en dan werd een vriendenmatch gespeeld, zowel voor mannen als vrouwen, en enkele jaren namen we deel aan een gemengd tornooi in Avelgem, waar we het niet zo slecht deden.

Maar de lokroep van competitiesport dreef ons naar een meer georganiseerde en officiële deelname.  De vereiste van scheidsrechters en jeugdploegen was echter te zwaar voor onze leden en we startten toen met onze mannen in de KWB-competitie, regio Kortrijk.  Toen werd al op woensdagavond getraind, de wedstrijden waren op zondagvoormiddag.

Daar stonden we jarenlang ons mannetje.  Enkele dames speelden nu en dan een wedstrijd mee, maar voor hen was er geen aparte competitie.  Stilletjesaan verminderde het aantal vrouwen in VOLAN, mede door het feit dat er enkele koppels lid waren, en toen er kindjes kwamen, bleven de vrouwtjes thuis...

Na enkele jaren, ergens rond de eeuwwisseling, werd het moeilijker en moeilijker om op zondagmorgen voldoende spelers op het veld te krijgen.  We keken uit naar een andere uitdaging en vonden die in de RVK, de recreatieve volleycompetitie Kortrijk. Wedstrijden worden hier tijdens de week gespeeld, VOLAN speelt zijn thuiswedstrijden op woensdagavond, vanaf 20.15 uur.

Eind 2002 startten we opnieuw met een klein groepje dames, maar de meeste daarvan waren studenten die het jaar erop naar het hoger onderwijs trokken, op kot gingen, en daardoor dunde de groep te fel uit om nog voldoende speelsters te vinden die op woensdagavond kwamen trainen.  VOLAN dames stierf een stille dood...

In de RVK konden we meteen onze streng trekken en in 2008 werden we zelfs kampioen in de tweede reeks, met slechts één verlieswedstrijd.

In 2009 werd een nieuwe mijlpaal bereikt met onze 1ste Halloweentocht.  Meteen een schot in de roos, en vier jaar lang groeide deze attractie uit tot een evenement met meer dan 800 deelnemers.  Voorlopig staat een vervolg (nog) niet gepland.

Tegenwoordig spelen we met onze mannen nog steeds in de RVK, met wisselend succes.  Als onze ploeg top is, kunnen we bijna iedere ploeg aan, als het wat minder gaat, door blessures of andere redenen van onbeschikbaarheid, kunnen  we even goed van iedere ploeg verliezen.  Dat is het leven in onze competitie, we zijn geen profspelers.

En 2014-2015 was weer zo'n goed 'jaar' : we wisten ons te handhaven aan de top van reeks 2 en speelden voor de tweede keer kampioen !

Wordt voortdurend vervolgd...
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu